Positive life & Unfinished dream after 60

交流と憩いのブログ。近況、趣味(一口馬主、競馬、ジョギング)、旅行、菜園、絵画、映画、料理、同窓会、各種イベント。

痛風(TT)

2021-05-10 06:09:35 | 造作

ビールの美味しい季節になってきました。私には血液内の尿酸値が高くなる持病があり薬(フェブリク錠10mg、1錠/日)を飲んでいますが、過去10年くらいは痛風になったこともなく問題なく過ごしてきました。ところが、一昨日から足のくるぶしが痛くなり始め、昨夜は結構、くるぶしが腫れて痛みも出ました。1週間後、には、ほとんど痛みがなくなりました。かかりつけ医者に相談したら20mgの少し強い薬に変えてくれました。ネットで調べたらビールの銘柄でもプリン体の多さで差があるんですね。Sapporoが多くてAsahiが少ないみたいです。今回はビール以外にプリン体の多い食べ物、さけの造り、たらこ、納豆、砂肝にビールが良くなかったのではと思っていますが高齢による腎機能の低下も理由の一つなんでしょうね。

https://moov.ooo/article/5cecfb73e3fd1c62a3c0655f?fbclid=IwAR3H7JNd6gkn7CBDEV8wGqGhi73XRbLzVhxazWhfAVdBNgcfdZsMMdIm6cE

 


Now we have good season for drinking beer in Japan. I take a tablet for decreasing Uric acid level in blood every day, and had no problem for past 10 years, but I had pain around my ankle two days ago and the pain became quite serious last night. Now it is getting mild and I hope I will recover soon.  I noticed that there is difference in the amount of Uric acid in the beers sold on market and will pay attention more to the food, alcoholic drink for avoiding gout in future, though it comes from my age too.

コメント
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