ハッスルおやじ

定年退職後の人生を楽しみながら120歳まで生き抜こうとするオヤジの闘いの記録です

たぬきうどん   Tanuki Udon

2011-12-03 10:30:11 | 日記

天皇誕生日のパーティーで、ホテルの和食レストラン白梅からシェフが来て、てんぷらを揚げてその場で食べさせていただきました

その際にできた天かすをホテルのマネージャーにお願いしていただいてきました

今日はその天かすを使って、「たぬきうどん」です

まず乾麺のうどんを茹でて、その間に汁を作ります

醤油、みりん、カツオだしと砂糖少々で、普通のうどん汁に比べて若干甘目に作ります

うどんが茹で上がったら一度水で洗いながら、ぬめりを落とします

先ほどの汁を沸騰させてから丼に入れて、そこへうどんを入れます

上からたっぷりと天かすを加え、ネギをトッピングして完成です

久しぶりに食べた「たぬきうどん」、涙が出るほど美味しくいただきました

 

 

At the party of the Japanese Emperor’s birthday, the chef had come from the Japanese restaurant “Hakubai” and served tempura at the occasion.

At this time there were a lot of by-product “tenkasu” and I asked to the manager to take them out.

Today using this I tried to cook “Tanuki Udon”.

The first boil the dried udon and during boil I made a soup for the tanuki udon.

Blending soy sauce, mirin, fish stock and little sugar and it became little sweeter than general udon soup.

After finish to boil washed them by the water until it became un-slimy.

Put the udon into the boiled soup and add much tenkasu on it.

Finally put some chopped long onion.

It was so nice that I eat since a long days ago.