ハッスルおやじ

定年退職後の人生を楽しみながら120歳まで生き抜こうとするオヤジの闘いの記録です

持続低圧吸引器 Continuous Low Pressure Suction Machine

2014-02-28 10:55:27 | 日記

腹部臓器の外科手術後に、腹腔内での出血を外部に導き出すためのドレインを装着することがあります

日本ではおそらく自然排出のチューブを腹腔内に留置するか、積極的に陰圧をかけるためのディスポーザブル・デバイスでプラスティック製の「ふいご」の復元力を利用したものが多く使われていると思います

ところがこの国では、いわゆるディスポはほとんど使われず、昔ながらの「低圧持続吸引器」といわれる装置が主流です

極めてシンプルな装置で、内部には熱帯魚水槽のエアレイションに使われるポンプそのものが入っていて、ポンプ入り口側が陰圧、出口側が陽圧になっていて、この陰圧側が使われます

吸引圧の調整は水柱マノメーターを利用しています

コイルのそばに置いた磁石が、電源周波数で振動することを利用したものです

先日外科病棟から1台依頼があって修理しましたが、昨日別の1台が持ち込まれました

修理依頼内容は「圧力不足」で、単純な装置なので目で見てどこが悪いか判断できます

まず、ポンプの配管を外してポンプ単体の吸引力を調べたところ、確かに圧力が小さいようです

また、エアフィルターは中に詰めたガーゼがカチカチになってかなり抵抗があります

ポンプの弁を綿棒で清掃して、ガーゼのフィルターはスポンジに交換

さらに途中の配管チューブを新しいものに交換してテストすると、きっちり圧力が出るようになりました

写真入りの作業報告書を作成して全部で2時間とちょっとでした

After the abdominal surgical procedure, the drainage device is often used to lead out the intra-abdominal bleeding.

In Japan, probably, the passive drain tube or active drainage device of self-expanding diaphragm is used.

In this country the disposable device is almost not used and still used the traditional “continuous low pressure suction pump”.

It has quite simple mechanism that the aeration pump for the aquarium tank is used.

The inlet of the pump makes the negative pressure and outlet for positive pressure.

The suction pressure can be adjusted by the water manometer.

The moving mechanism is that the magnet put near the electric coil makes the vibration according to the power frequency.

I fixed one several days ago and yesterday another one was brought to my office from the surgical ward.

The complaint was “not enough pressure”.

It was quite simple equipment and generally the cause of the problem is easy to find with only visual inspection.

Disconnecting the tube first, I checked the suction power of the pump its self and confirmed not enough pressure produced.

Also checked air-filter of gauze stuffed and confirmed the gauze became hard and sticky.

I cleaned up the pump valve with cotton stick and changed the air filter to the sponge.

Furthermore changed the tubing to new one and tested.

I confirmed the suction power restored.

It took about two hours plus with making report including several photos.


久々の青椒肉絲  Chinjao-roose since long time ago

2014-02-24 19:44:40 | 日記

冷凍室を確認したら、下の方から賞味期限切れの牛肉の薄切りが出てきた

期限切れと言っても冷凍でカチカチだからあんまり関係ないだろうということで、食べ方を考えた

相性の良さそうなほかの食材を探すと、ピーマンがある

牛肉とピーマンと言えば「青椒肉絲」

早速解凍して肉を細く切ります

ピーマンも2個細く切り、本来は筍の水煮を入れますが、とても高価なので代用品を考えた結果、レンコンを細く切って使うことにしました

細く切った肉はにんにく、生姜を利かせたタレにしばらく漬け込んで下味をつけます

そのうえで片栗粉を入れてこね、それを油でさっと揚げます

フライパンに油、にんにくと生姜を入れて、香りが立ってくるまで加熱して、そこにピーマンを投入して炒めます

おおむね火が通ったら先ほどの肉とレンコンの細切りを入れて再度炒め、最後にオイスターソースを上から垂らしながら強火で炒めて完成です

青椒肉絲にレンコンはちょっと新しくいい感じの食感になりました

I checked the stock in the freezer and found a pack of thin slice of beef which already expired.

But it was completely frozen and still good to eat.

I looked for other materials good combination with beef and found the green pepper.

It must be the “chinjao-roose” and I started to cook soon.

Cut the sliced beef into strip and put it in a soy-sauce with garlic and ginger for a while.

After then sprinkle the starch and fry them.

Cut the green pepper in a strip as well as beef.

Usually we put bamboo shoot but it is so expensive and I decided to use the chopped lotus root.

Put the oil in a fry-pan with chopped garlic and ginger and heat it until the good flavor comes up.

Put the green pepper and fry it for a while and put the beef and lotus root together.

Finally add the oyster sauce to adjust the taste and fry in a strong flame for a while.

Using the lotus root for chinjao-roose instead of bamboo shoot is pretty nice and new texture.

 

 


クリームシチューに挑戦  Challange to Cook Cream Stew

2014-02-22 18:09:49 | 日記

何か「食べたい!」と思ったらすぐにネットで検索

レシピを見て、食材が集められそうならなるべく早く挑戦します

金曜日に「クリームシチュー」が頭に浮かび、どうしても食べたいと思って、昼休みにレシピを検索

全ての食材が入手可能なので、さっそく手元にないものを当日中に買い込みます

土曜の朝に近所の朝市に行って、ブロッコリーを仕入れ、レシピを数回読んで頭に叩き込んでからさっそく調理開始

レシピを見ながらやると、頭に残らないので一度イメージトレーニングをしたらその後は見ません

まずホワイトソースを作りますが、後日利用可能なので大目に作っても大丈夫

野菜はジャガイモ、ニンジンを20mm角にカットして、予め電子レンジで1分半ほど加熱します

玉ねぎを扇にカットして、オリーブオイルとバターで透明感が出るところまで炒めて、ジャガイモニンジンを加えやはり20mm角ぐらいにカットした鶏肉とスープストックを合流

絶対に焦げないように牛乳を加えて、火が通ったところへホワイトソースを入れて、牛乳でとろみを調節します

最後に別に茹でたブロッコリーを加えて、弱火でしばらく煮ながら塩加減を調整します

最後は皿に盛って、上から黒コショウを振りかければ完成です

あまり美味しいので今夜もこれを食べようと思います

実はたくさん作りすぎただけですが

When I feel eat something, I often check the recipe through the web site.

Checking the recipe, if most of the materials are available in this country I will try to cook as soon as possible.

Friday last week I imagined the “cream stew” and wanted to eat like as a crazy.

I checked the recipe through the web and confirmed all materials were available.

I bought some materials on the way to home and this morning I bought broccoli in the street market near my apartment.

I checked the recipe again and trained to cook just in my imagination.

If I cook watching the recipe, I cannot learn therefore I don’t watch recipe after image training.

The first make the white sauce, it will be usable for other cooking and made little much.

Cut potato and carrot in 20mm cube and heat them by the microwave for 1.5 minutes previously to cook.

Fri cut onion with olive oil and butter until it becomes little transparent and add other vegetables with milk together.

After a while merge with the white sauce and adjust the stickiness with milk.

Finally put the pre-boiled broccoli into it and add salt if necessary under the week heating.

Put it in the bowl and sprinkle black pepper on it.

It was so nice and I will have it tonight too.

Actually I cooked too much.


人工呼吸器修理Ⅲ  Repairing the Ventilator Ⅲ

2014-02-17 14:01:47 | 日記

前回レポートしてから約1か月で製造元から技術情報が届きました

やはりモーターポンプの出力不足と思われ、徹底的にポンプを分解清掃することにしました

ポンプを開けると、中にエアフィルタースポンジの粉が付着しています

ポンプの作動原理を推定して、空気の通り道になる部分をよく見ると、モーター軸の中心にある小さな孔にスポンジのカスが付着していて、しかも何かベットリした感じです

これを綿棒とかティッシュを使ってきれいに取り除き、再度組み立てて圧力を計ると、規格どおりの100CmH2O以上出ています

このゴミでモーターの出力が40%ほど落ちていたようです

全部元通りに組みなおして、各部の圧力チェックをすると、どこも規定通りに出ています

あとは最終段階のセーフティーバルブの調整です

これも規格どおりに設定してダミーのテスト肺をつないで動作チェックしたところ、正常に働いているようです

すべての原因は長期間にわたってメンテナンスを受けずに使用したため、本来は交換すべきエアフィルターを10年以上も使い続けたために、フィルタースポンジが腐食して粉々になり、それをポンプが吸い込んで目詰まりを起こしたものでした

何といっても同時に2台の同じ装置があったため、1台から圧力ゲージを取り外して使ったことが、原因究明に大いに役に立ちました

開始してからまる2か月かかりましたが、何とかエンジニアの面目が保たれた出来事でした

One month has passed since the last report of this topic, the technical information has arrived from the manufacturer.

They agreed with my guess and I decided to clean up the pump motor.

Dismantling the pump motor, refuses of the air filter sponge were stuck around the air way of the pump.

Removing them by the cotton stick and assembled again the output power recovered over 100cm H2O on the specification.

This fragment made the motor power 40% decreased.

After assembling all, every portion showed the proper pressure and finally the adjustment of the safety valve remained.

Adjusting it on the spec, I tested with the artificial lunge as a dummy.

It seemed working properly.

The rout cause of this complaint was that the air filter sponge had eroded and came into the pump mechanism and stuck by the long time no maintenance.

It was very useful to find the cause of problem that I could use the pressure gauge from other one.

It took about 2months since I started to repair it.

I could satisfy my pride and interest as an engineer.


黒酢あん唐揚げ Fried Chicken and vegetables with black vinegar

2014-02-12 19:30:03 | 日記

昨日思い立って、大戸屋風「黒酢あん鶏唐揚げ」に挑戦しました

レシピはインターネットからプリントして、午前中に不足の食材を買い集めました

まず、茄子、レンコン、ニンジン、ピーマン、玉ねぎなどの野菜を切って、火の通りにくそうなものから、素揚げしておきます

それと並行して黒酢あんを調合、醬油と砂糖を混ぜ片栗粉を加えてゆっくりと過熱し、とろみがでてきたらOKです

野菜を鍋から取り出して、代わりに下味をつけて片栗粉をまぶした鶏肉を揚げます

材料が全部あげ終わったら大きなフライパンに移し、上から黒酢あんをかけてからめ、皿に盛り付けます

完成してから重要なことに気が付きました

今日はご飯を炊いていない!!

おかげで涎を垂らしながら、30分おあずけです

少し冷めてしまったけど、味は期待通り

量が多すぎたので、明日のお弁当にします

Yesterday I decided to cook the Otoya like stir-fried chicken and vegetable with black vinegar sticky sauce and did it today.

I found the recipe through the internet and printed.

Cut all vegetables; eggplant, lotus root, carrot, green pepper and onion.

Fry them in order to hard to cook.

Also prepare the sticky sauce with soy sauce, black vinegar and starch in a bowl under the mild heating.

Take the vegetables out from the pan and put pre-seasoned chicken meat and fry them deeply.

Finally put all materials into the big fry-pan and add the sticky sauce and dress them.

After finished all cook, I recognized that I had forgotten to cook the rice.

I have to wait for further 30minutes.

It had little cooled down but taste was very nice as I expected.

It was too much for a dinner and I will take it tomorrow for a lunch.