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荒茶から碾茶

2022-09-09 00:00:00 | オープンカレッジ、学習など

葵製茶で教えてもらいました。

・抹茶のもとになる碾茶は、この荒茶を風によって必要部分とそれ以外のくずに選別します。

・The unrefined tea is air-sorted selecting the necessary leaves and discarding the scraps. 

・抹茶として必要な部分は、一番軽く一番遠くまで飛び、不要な部分である古い葉、茎は重たいので手前に落ちます。

・The leaves required for matcha are the lightest and are blown the furthest, the unneeded old leaves and stems are heavier, so they fall down to the front.

・また、茎の太い部分はほうじ茶の原料、細い部分は茎茶の原料になります。そして、古い葉は、豚や鶏のエサとして利用されます。

・Furthermore, the thick stems are used in hojicha, roasted green tea, and the thinner stems are used to make kukicha, twig or stem tea.

・このように選別された茶葉の形を整えるために切断したものを碾茶と言います。

・As a result, this selection of tea leaves that have been sorted in this way are called tencha.

・碾茶とは、荒茶から不純物を取り除いて茶葉のみに仕上げ、抹茶の粉になる前の段階の茶葉を言います。

Tencha is the final selection of refined tea leaves obtained after removing the impurities from the unrefined tea, it is the name given to the leaves in the stage before they become a matcha powder.  

・西尾市は、この碾茶の生産量が全国有数で、品質についても2019年の大会で日本一になりました。

・Nishio is the leading producer of tencha nationwide. And in terms of quality, it was awarded best in Japan in a 2019 competition.