日々のつぶやき~沖縄便り~ 目指せベジフルビューティフル・ランナー

ベジフルビューティなランナーを目指してっ!

新垣カミ菓子店の手作業風景

2013-05-11 | 那覇まちまーい

本日、ラッキーなことに新垣カミ菓子店さんで「薫餅(くんぺん)」を作ってるところを見学させていただきました!

土曜日に作業されていることは少ないので、本当にグッドタイミング!!!

We were lucky to be able to see how to make traditional Okinawan sweets today!

At Arakaki Kami Kashi-ten, they make all products by hand.

First, we saw Kumpen process.

くんぺんは、中にピーナツとごまの餡が入ってます

それを丁寧に1つ1つ丸めていきます

Kumpen is one of traditional Ryukyuan sweets with peanuts and sesame paste inside.

オーブンに入れて10分だそうです

Ready to be baked in the oven.

焼きあがりました~♪ なんと!アツアツ焼き立てをいただきましたよ~♪

Done! We were so lucky to taste just-out-of-the-oven Kumpen!

 

おいしい、おいしいと食べていると、「花ぼうるも見ていく?」

と優しいお言葉~ 「見る見るぅ~~~」

以前見たことあったけど、何度見てもアメイジング!

Then the lady kindly offered us to show how to make "Hana-ball".

生地作りは、天候によって粉を入れ込む配分が違うそうです

すべては感覚1つ!

Making dough. The amount of flour mixed is totally depending on her feel.

伸ばして切って。。。すべて目分量

でもどれも同じに見える!

She does not measure the size, but it looks all the same!

 

職人さんが使うのは、コテ1つだけ!これで、見事な形を作ります

What she uses is iron spatula only! She makes beautiful design.

 

つまり、この順番

Simple rectangular dough transformed to a beautiful cookie!

できあがり!

琉球のお菓子は、素朴な味ながら本当においしいです

でも、沖縄の若者は、知らない人が多いらしいのが残念。。。

油も水も一切使わない花ぼうるもピーナツの風味たっぷりの薫餅も、大好きなお菓子の1つです

沖縄に来たら、ぜひ食べてみてね

Ryukyuan sweets have simple flavor yet tastes delicious.

Sadly, however, a lot of young Okinawan do not know these traditional sweets.

Hana-balls do not contain any oil nor water. Just egg yolks, flour and sugar.

Kumpen has full of peanut and sesame flavor.

Why don't you try when you come to Okinawa, or if you are in Okinawa?

 

 



最新の画像もっと見る

コメントを投稿

ブログ作成者から承認されるまでコメントは反映されません。