フルーツ菓子”Orangette” または”Candied Orange Peel”が好きです。
以前は買っていたのですが家で作ってみたところ割とおいしくできたので最近はいろいろな柑橘類でよく作ります。写真はグレープフルーツ、オレンジ、レモンの3種類です。そのままでもおいしいのですがバレンタインの頂き物のベルギーのチョコなどがこの時期まだ残っていましたので溶かしてdipしました。柚子やデコポンなどでもできます。友人からレシピのリクエストがありましたので紹介します。(去年の12月から言っていて遅くなってすみません。)下のレシピはカリフォルニアに住んでいる人の”Simply Recipes”というHPからです。名前のとおり彼女のレシピはとてもシンプル。彼女の作り方と違うところも書き加えましたのでご参考までにどうぞ。
Candied Citrus Peel Recipe (Simply Recipesから)
Ingredients
- Orange rind or grapefruit rind
- Granulated sugar
- Water
Method
Grapefruit skins are much thicker than other citrus skins. Cooking them a while in boiling water helps loosen up the white pithy part so it is easier to scrape off.
1 Scrub the outside rinds thoroughly to remove any dirt. Put rind in cold water, bring to a boil and boil for 10 minutes. Drain and repeat this process two more times. Drain, rinse with cold water, and scrape away the pithy white part of the peel. Slice into strips.
2 For each cup of rind, prepare sugar syrup of 1 cup of sugar to 1 cup of water. Put rind in syrup and cook slowly until syrup is completely absorbed - several hours. Stir occassionally and watch carefully near the end of the process.
3 Cool the peel and coat the strips with granulated sugar. Dry overnight on a rack. The sugared peel, when dry, may be dipped into melted semisweet chocolate.
*1 書いてあるように是非2,3度湯でこぼししてください。できればオーガニックのものを。
*2 砂糖と水の比率は2:1で私は作っています。煮る時間は一時間で大丈夫です。仕上げにオレンジの場合はグランマニエ、レモンの場合はレモンチェロのリキュールを香り付けに加えています。一晩寝かせて次の日にもう一度軽く火を通します。この水の分量でオレンジでしたら2個できると思います。
こちらはオレンジピールとミントチョコレートを合わせたデザートです。after eightのブラックの包み紙とピールのオレンジ色のコントラストがちょっと大人っぽくて素敵でしょ?なかなか人気がありました。(一月の千枚漬けの器と同じですよ~。気付いた人いますか~)