先日のJolly Baking/Cooking はソーセージでした。
それだけではランチがサミシイ・・・何かつけあわせを考えねば
ソーセージの付け合せと聞いて一番に浮かぶのはマッシュドポテト。
でもそれじゃなんかツマラン
お腹が満足するからポテトを使うことは決定として…。 そ~だっ!
えまっちが送って来たサイトのレシピを見て作ってみた
pan haggerty がよろしかろう
ポテトは限りなく薄いのがよろしいデス。
手では面倒&大変なのでフードプロセッサーを使用。 アッという間にポテトチップスにもできそうな薄切りポテトになりました。
玉ねぎは丁寧に炒めた方がよろしいデス。
チーズはマチュアー・チェダーがよろしいデス、が普通のシュレッデッドチーズでOK。
ポイントはオーブンで仕上げること。 焦げ目がご馳走デスッ!
トップのちょっと焦げ目のついたチーズ、中のカラメルオニオンと合わさってまったりしたやわらかポテト、底の部分のカリカリポテト、どこを食べても美味しいでぇ~す。
もうじぇれまいあ家の定番ですわ~
************ Pan haggerty ************
50g butter
2 onions, thinly sliced
500g fairly firm-fleshed maincrop potatoes such as maris piper
80g mature cheddar, grated
Sea salt and freshly ground black pepper
Heat the oven to 190C/375F/gas mark 5. Melt half the butter in a 20-25cm ovenproof frying pan over a medium-low heat and fry the onions for about 15 minutes, until soft and golden. Meanwhile, peel the potatoes and slice them very thinly (use a mandolin or the slicing side of a box cheese grater).
Set aside a good pinch of the cheese – about 10g. Scoop the onions out of the pan. Layer a third of the sliced potatoes into the still-buttery pan, then add half the onions and half the cheese. Season well. Repeat the layers, then finish with a final layer of potatoes. Dot the remaining butter and the reserved cheese over the top and season. Bake for about 40 minutes, until the potatoes are tender all the way through and the top is golden. Serve piping hot.