おぐりクリニック

眼科、アレルギー科、漢方外来

海水塩がなぜ必要か Why do you need sea salt 为什么需要海盐

2023-07-08 | 日記

前回の果物と白砂糖の問題の続きです。

海水塩がなぜ必要かをお伝えしたいと思います。

 

川の水(淡水)は0度で凍ります。

ところが海水は約マイナス2度まで下がらないと凍りません

海水塩の含有カロリーは「0」ですが、約2度の「温め力」があることが理解されるでしょう。

かつての日本で寒冷地に住む方々が「海水塩」を多く食べていた理由は、

「身体を温める」働きを経験的に理解されていたからだと思われます。

 

白砂糖で体が冷えている方にとって、海水塩は救世主となると言っても過言ではないでしょう。

 

また、多くの熱帯産の果物は、現地の人が暑さで火照った身体を冷やすためには合理的な食べ物です。

ところが前述のカリウム過剰摂取と合わせて、亜熱帯に属する沖縄は除きますが、

日本に住む我々が熱帯の果物を食べ過ぎると身体を「冷やしすぎる」ことにも繋がります。

 

他の観点からみてみましょう。

 

まずはグリコーゲンスパイクと呼ばれる血糖値の急上昇&急降下の問題です。

白砂糖は単糖ですので食べると身体の中にすぐに吸収されます。

そうすると血糖値が急上昇することになります。

急上昇した血糖値はもとに戻さねばなりませんので、

その結果インスリンが膵臓から分泌されて血糖値をさげてくれる働きをしてくれるのです。

この時に急激に血糖値を下げてくれるのは良いのですが、体温も一緒に下げることになります。

 

またインスリンが多いと脂肪が燃焼しづらくなります

脂肪が燃やせない → 熱が発生しない → 体温がさがるということにつながるわけです。

 

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 ↓ 以下google翻訳

 

这是上一期关于水果和白糖的续篇。

我想告诉大家为什么需要海盐。

 

河水(淡水)在 0 摄氏度时结冰。

而海水要降到零下 2 摄氏度左右才会结冰。

大家会明白,海盐的热量为 "0",但 "升温能力 "约为 2 摄氏度。

这就是前日本寒冷地区的人们大量食用 "海盐 "的原因、

过去生活在日本寒冷地区的人们之所以大量食用海水盐,据说是因为他们从经验中理解了海水盐 "温暖身体 "的功能。

 

毫不夸张地说,海盐是那些被白糖降温的人的救星。

 

许多热带水果也是当地人为燥热的身体降温的合理食物。

不过,结合上述钾过量的情况,虽然属于亚热带的冲绳被排除在外、

但是,如果我们日本人吃了过多的热带水果,再加上前面提到的钾摄入过量,也会导致身体 "过冷"。

 

让我们从其他角度来看看这个问题。

 

首先是血糖骤升骤降的问题,也就是所谓的糖原骤升。

白糖是一种单糖,所以一吃就会立即被人体吸收。

这会导致血糖水平飙升。

血糖水平的飙升必须降下来、

因此,胰腺会分泌胰岛素来帮助降低血糖水平。

虽然快速降低血糖水平是件好事,但同时也会降低体温。

 

高水平的胰岛素也会使脂肪难以燃烧。

这意味着脂肪无法燃烧→不产生热量→体温下降。

 

This is a continuation of the previous issue on fruits and white sugar.

I would like to tell you why we need sea salt.

 

River water (fresh water) freezes at 0 degrees Celsius.

However, seawater does not freeze until it drops to about minus 2 degrees Celsius.

You will understand that seawater salt contains "0" calories, but has a "warming power" of about 2 degrees Celsius.

The reason why people living in cold regions in Japan used to eat a lot of seawater salt in the past is,

The reason why people living in cold regions in Japan used to eat a lot of seawater salt is because they understood its function of "warming the body" from their experience.

 

It is no exaggeration to say that sea salt is a lifesaver for those who are cold due to white sugar.

 

Many tropical fruits are also reasonable foods for locals to cool down their hot, burning bodies.

However, in conjunction with the aforementioned potassium overdose, with the exception of Okinawa, which belongs to the subtropical zone,

However, in addition to the aforementioned excessive potassium intake, eating too much of tropical fruits can also lead to "overcooling" of the body, except in Okinawa, which belongs to the subtropical zone.

 

Let's look at this from another perspective.

 

First, there is the problem of blood sugar spikes and drops, known as glycogen spikes.

White sugar is a simple sugar, so when you eat it, it is immediately absorbed into the body.

This causes a spike in blood glucose levels.

The spike in blood glucose must be restored,

As a result, insulin is secreted by the pancreas to lower the blood glucose level.

This rapid lowering of blood glucose is good, but it also lowers body temperature.

 

In addition, high levels of insulin make it difficult to burn fat.

This means that fat cannot be burned, heat cannot be generated, and the body temperature drops.


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