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フィレンツェ暮らし / Living in Florence

フィレンツェ暮らしの情報を発信します
Introducing daily life in Florence

気に入りのグラッパ / My Favorite Grappa

2006-11-14 | お酒 / Liquor
グラッパという食後酒をご存知ですか?
アルコール度40%くらいの強いお酒で、ぶどうの皮を使った蒸留酒です。
イタリア人たちはよく食後に飲んでいます(強いので、小~さな専用の
グラスで)。消化を促進するのだそうで、胃がすっきりするらしいのです。

日本にいる頃は、私はこのグラッパのアルコール臭が苦手で、あまり
手を出さなかったのですが、こちらで買ったあるグラッパがとても
気に入ったのでご紹介します。

北イタリアはベネト州のポーリというグラッパ工房の作ったもので、
マスカット(の皮)のグラッパだそうです。この工房は他にも、
いろいろな種類のぶどうからグラッパを作っていて、おそらくみんな
味が違うのでしょうね。

口に含むと、まるで紅茶のアールグレイのような香りと、すっきりとした
甘さが広がります。それもそのはず、「オレンジの花を香り付けに使う」
と説明されていました。

このグラッパ、銅色の缶に入っていました。写真では見えづらいですが、
手書きの短い文章が印刷されています。これが何とも職人らしい文句
なので、引用させていただきます:

「Distillare buona Grappa e semplice: bastano vinacce fresche e
cento anni di esperienza. Jacopo Poli.
(上等のグラッパを作るのは、とてもシンプルなことです。使うのは、
新鮮なぶどうの皮と、100年分の経験だけ。ジャコポ・ポーリ)」

ポーリ社の公式HPはこちらです。







Have you heard about "Grappa", an after dinner drink?
A strong brandy of about 40% alcohol by volume, made by distilling
pomace (grape skins). Italian people often drink Grappa after meals
(since it is very strong, they serve it in a tiny glass which is made
exclusively for Grappa tasting). According to them, it helps
digesting and you will feel better after a heavy meal.

Actually, I was not a Grappa lover when I was in Japan (I didn't
like its alcoholic smell), but this time I found my favorite one here
and would like to introduce it to you.

The Grappa is the production of "POLI", one of the Grappa makers
in the Veneto Region, North Italy. It was made by Muscat grape (skins).
The maker also produces some other varieties of Grappas using
different kind of grapes, and I am sure that each of them have
distinct taste.

When I tried, it smelled and tasted sweet like the Earl Gray tea.
In fact, it was explained that this Grappa is flavored by some
orange flowers.

The Grappa was put in a copper-colored can. Though it is difficult
to see in my picture above, on its surface, there printed a short
phrase, from which I felt the spirit of a true artisan.
Let me quate it as follows:

"Distillare buona Grappa e semplice: bastano vinacce fresche e
cento anni di esperienza. Jacopo Poli
(To distil good Grappa is easy: one only needs fresh grape-pomace
and one hundred years of experience. Jacopo Poli)"

Here is the HP of POLI, for your information.