Me Hey Dali! What kind of Japanese food do you hate?
私 ねえダリちゃん! 嫌いな日本食は何?
Dali Well, there is at least one Japanese food whose taste I hate and that I know is also bad for my health. If I ate it, I would vomit.
ダリちゃん そうだなあ、味が嫌いで体にも悪いとわしが思う日本食が少なくとも一つある。食べるともどしそう。
Me What is it?
私 なにそれ?
Dali Ika-no-shiokara. It’s very high in salt. It’s bad for the health. Plus, I hate the taste. Squid entrails, which is the main part of its constituent, is disgusting.
ダリちゃん いかの塩辛。塩分がとても高くて、健康に悪い。そのうえ、味が嫌い。イカの内臓はその主要な構成要素なんだけど、ゲーとするね。
Me I love ika-no-shiokara.
私 僕はいかの塩辛は好き。
Dali Other Japanese foods that I hate. Let’s see… Basically, I don’t like slimy food. Like okra, yamaimo, and natto.
ダリちゃん ほかに嫌いな日本食はねえ、えーと、基本的にねばねばした食べ物は好きじゃないね。たとえばオクラ、山芋、納豆。
Me I love slimy food! It’s very healthy.
私 僕はネバネバ系大好き。とてもヘルシー。
Dali Curiously, though, I actually like the taste of natto. But I hate its slimy texture.
ダリちゃん 不思議だけど、納豆の味自体は好きなんだ。でもネバネバした舌触りは嫌い。
Me Yummy!
私 おいちい!
Dali Another food that I dislike a bit is satoimo. It’s not slimy, but rather, it’s pasty. It’s not a problem to eat if it’s in some kind of a Japanese nimono (simmered food) with carrots and other things, but basically I don’t really like it so much.
ダリちゃん 里芋もあまり好きじゃないね。ネバネバじゃないけど、どちらかというと糊みたい。人参なんか入った和食の煮物みたいなのに入っていれば問題なく食べれるけど、基本的にあまり好きじゃない。
Me I love satoimo! Yum-yum!
私 僕は里芋は好き。おいちい、おいちい!
Dali I don’t like the fish that Japanese people refer to as shiromi (white fish). For example, hirame (flounder), tai (sea bream), and fugu (puffer fish). I hate it both raw and cooked. Raw shiromi is tough. It’s hard to chew, like rubber. When it’s cooked, it has no flavor, really. I prefer the fishes that the Japanese refer to as hikarimono. When it’s raw, it’s soft, with wonderful flavor! Have you ever tasted samma-no-nigirizushi?
ダリちゃん 日本人が白身と呼ぶ種類の魚は嫌い。たとえば鮃、鯛、そして河豚。生でも調理してもダメ。生の白身は固い。ゴムみたいに固くて噛み切れない。調理しても、ほんと味しない。日本人が光り物と呼ぶ種類の魚の方が好き。生で食べると柔らかくて素晴らしい味がする。サンマの握りずし食べたことある?
Me You are going to end up with diarrhea!
私 そんなの食べたらお腹こわすよ!
Dali I love diarrhea! But hirame-no-nigirizushi? No thank you! Take it away! But if you cook samma on the grill, like shioyaki (grilled samma with salt), it’s so soft and delicious! But I don’t like its internal organs. Too bitter!
ダリちゃん お腹こわしてもいいじゃない! でも鮃の握りずし? 結構だね! あっち持って行って! でもサンマをグリルして塩焼きにするとすごく柔らかくて美味! でも内臓は好きじゃない。苦すぎる!
Key words(キーワード)
vomit: 吐く、もどす、吐き出す
squid: いか、いかの身
entrails: 内臓、はらわた
constituent: 構成要素、成分
disgusting: 胸が悪くなるような、実に嫌な
slimy: 粘液性の、ねばねばした、ぬるぬるした
texture: (食べ物の)噛み具合、歯ごたえ
pasty: 糊のような、練り物のような
simmered food: 煮物
flounder: 平らな魚、ヒラメ、カレイ
sea bream: タイ科の海水魚の総称
puffer fish: フグ
diarrhea: 下痢
grill: (肉などを焼く)焼き網
internal organ: 内臓
confess: 告白する、白状する、打ち明ける
Comments(コメント)
I love maguro-no-yamakake and okra-no-katsuobusi-ae, both of which Dali confessed that he hates. What a pity that he cannot enjoy such a real everyday delicious Japanese food.
僕はマグロの山かけとオクラのかつお節和えが大好きだけど、ダリちゃんは嫌いなんだって。そんな本当に美味な日本の普段食を味わえないなんてなんて、ダリちゃんはなんて不幸なんだろう。