料亭きのえね(株式会社きのえね)

株式会社きのえねは、埼玉県久喜市にて料亭きのえねという飲食店とホテル久喜というビジネスホテルを営んでおります。

うなぎが最も美味しい時期は冬?

2023-11-12 10:18:46 | グルメ
いつもご覧頂き誠にありがとうございます。
株式会社きのえねは、埼玉県久喜市にて料亭きのえねという飲食業
とホテル久喜という宿泊業を営んでおります。


#埼玉県 #久喜市 にある #料亭きのえね です。
うなぎが最も美味しい時期は冬?真冬のうなぎが絶品な理由とは

夏の土用丑の日にうなぎを食べる方が多いのではないでしょうか。
土用丑の日は、夏以外の季節にもあります。
うなぎは、夏バテ予防にも良く効くと昔から伝えられていることから夏の土用丑の日にうなぎを食べる風習が出来ました。実は、土用丑の日は春夏秋冬の季節にそれぞれあります。その中、うなぎの本当の旬は真冬になります。
そこで今回はうなぎの最も美味しく食べられる時期についてご紹介いたします。

夏の土用丑の日にうなぎを食べる風習について
今では毎年7月中旬の土用丑の日になるとスーパーやデパート、コンビニなどでうなぎが店内にズラリと並んでいるのを見たことがある方も多いのではないでしょうか。
土用丑の日は夏以外にもある!
但し、土用丑の日は夏だけではないのです。実は春夏秋冬の各季節で土用の丑の日は存在します。

・春の土用の丑の日:4月中旬∼下旬
・夏の土用の丑の日:7月下旬∼8月上旬
・秋の土用の丑の日:10月下旬
・冬の土用の丑の日:1月下旬
※その年によって時期に少しのずれがございます。

多くの方が土用の丑の日は夏のイメージが強いかと思います。
ではなぜ、夏の土用丑の日にうなぎを食べる風習ができたのでしょうか。
土用丑の日にうなぎを食べる習慣に由来があります。
諸説、平賀源内という方が発案したという説が最もよく知られております。
平賀源内の知人がうなぎ屋で商売をおこなっておりましたが、なかなか商売がうまくいかなく、平賀源内が「本日丑の日」と書いた看板を店の前におくことによって商売がうまくいったことから「土用の丑の日」にうなぎを食べる風習ができました。また、うなぎにはビタミンA・B群が豊富に含まれているため、「夏バテ予防」に効果的なので、夏にうなぎを食べると良いという風習ができました。
養殖うなぎと天然うなぎ
うなぎには、主に養殖うなぎと天然うなぎがあります。
養殖うなぎと天然うなぎでは、育ち方や旬の時期が違います。
養殖うなぎ
養殖うなぎは、年間を通してしっかりと管理された環境で育ちます。そのため比較的旬がありません。そのため、いつの時期でもおいしく食べることができます。

天然うなぎを最も美味しく食べられる冬
天然うなぎは、5月∼12月のシーズンに漁がおこなわれます。養殖うなぎは旬がないので一年通して美味しく食べることができますが、天然うなぎの旬は冬の時期になります。うなぎが一番取引される時期は、1年通して6∼8月が最も多く取引されています。
 夏の時期が一番うなぎの市場が動いている状況なので、うなぎの旬は夏ではないかと思い込んでいる方もいらっしゃるかと思います。
しかし、実はうなぎの本当の旬は夏ではなく冬なのです。時期は10∼12月旬といわれております。うなぎは、10月ごろから水温が下がり始めるに合わせて冬眠します。うなぎが栄養をため込んでいるこの時期が脂がのっていて最も美味しい時期です。

クリスマスはチキンではなく、うなぎに!
「クリスマスで食べるものといったら何でしょうか?」と質問すると8割以上の方がチキンと答えます。そのくらい、現在ではクリスマスシーズンはチキンを食べる風習になっております。
今までの内容でお話しいたしましたが、12月はうなぎが最も美味しい時期になります。年の最後に家族や自分へのご褒美としてチキンでなく、うなぎはいかがでしょうか。

まとめ
今回は、うなぎを最も美味しく食べる時期は冬という点でご紹介いたしました。日本ではうなぎを食べる文化がありますが、多くの方がうなぎの旬は夏と思い込んでいるかと思います。ただし実はうなぎの旬は冬です。冬のうなぎは夏に比べて脂が多くのっていて栄養が豊富に含まれています。
今では、年々天然うなぎの漁獲量は減少していて、2013年には絶滅危惧種にも指定されています。そのため今後は天然のうなぎが食べれなくなる時代も来るのではないかと思っています。
これからクリスマスと正月など様々なイベントがあります。
是非、旬のうなぎを食べてみてはいかがでしょうか。

御予約は、料亭きのえね 0489−22−3501
水曜日が定休日です。昼の部11時30分〜14時迄、夜の部17時〜22時(21時ラスト)お待ちしております。

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Is winter the best time for eels?

2023-11-12 10:14:26 | グルメ
Thank you very much for visiting our website.
Kinonene Co., Ltd. operates a restaurant business called Ryotei Kinonene and a accommodation business called Hotel Kuki in Kuki City, Saitama Prefecture. and Hotel Kuki in Kuki City, Saitama Prefecture.



#Ryotei Kinoene in #Kuki City, Saitama Prefecture, Japan.
Is winter the best time for eels? Why are eels best in mid-winter?

Many people probably eat eel on the summer Doyou Ushi days.
Doyou Ushi days are also in seasons other than summer.
The custom of eating unagi (eel) on summer Ox days was established because it has long been said that eels are good for preventing summer fatigue. In fact, there are different Doyou Ushi days in spring, summer, autumn and winter. The real season for eels is midwinter.

We will now introduce the most delicious time of year for eating eels. 

The custom of eating eels on the summer Doyou Ushi days
Nowadays, many people have probably seen eels lined up in supermarkets, department stores and convenience stores every year in mid-July on the day of the Ox.
Doyou Ushi days are not only in summer!
However, the day of the Ox is not only in summer. In fact, there are Doyou Ushi days in each of the seasons of spring, summer, autumn and winter.

Spring Ox days: mid to late April.
Summer Ox days: late July to early August.
Autumn Ox Days: Late Oct.
Winter Ox Days: Late Jan.

There are slight deviations in timing depending on the year.

Many people have a strong image of the Doyou no Ushi in summer.
Why, then, did the custom of eating eels on the summer Ox days come about?
The custom of eating eels on Doyou Ushi days has its origins.
There are various theories, the best known of which is that it was invented by a man called Hiraga Gennai.
An acquaintance of Hiraga Gennai was doing business at an eel shop, but business was not going well. He put a signboard in front of the shop saying 'Today is the day of the Ox', and business went well, which led to the custom of eating eels on 'Doyou no Ushi no Hi'. In addition, as eels are rich in vitamins A and B, they are effective in 'preventing summer fatigue', so the custom of eating eels in summer became a good idea.

Farmed and natural eels
There are two main types of eel: farmed eels and natural eels.
Farmed and natural eels differ in the way they grow and when they are in season.

Farmed eels
Farmed eels grow in a well-controlled environment throughout the year. As a result, they are relatively unseasonal. Therefore, they can be eaten at any time of the year.

Winter is the best time to eat natural eels.
 Natural eels are fished during the season from May to December. Farmed eels have no season and can be eaten all year round, but the season for natural eels is winter. Eels are most traded in June-August throughout the year. 
 Some people may assume that the eel season is in summer because the summer months are the most active situation for the eel market.
However, in fact, the real season for eels is not summer but winter. It is said to be in season from October to December. Eels hibernate from around October as the water temperature begins to drop. This is the time of year when eels are at their most delicious, as they are full of fat and are storing up nutrients.

Eels, not chicken, at Christmas!
When asked, "What is the best thing to eat at Christmas?" more than 80% of respondents answer chicken. So much so that it is now customary to eat chicken during the Christmas season.
As we have mentioned, December is the most delicious time of year for eels. How about eels instead of chicken as a reward for your family and yourself at the end of the year?

Conclusion.
In this article, we have introduced the point that winter is the best time to eat eels. In Japan, there is a culture of eating eels, and many people may assume that eels are in season in summer. In fact, however, the eel season is winter. Eels in winter have more fat and are richer in nutrients than in summer. 
Nowadays, the catch of natural eels is decreasing year by year and in 2013 they were designated an endangered species. Therefore, I believe that there will come a time in the future when we will no longer be able to eat natural eels.
There are various events coming up, such as Christmas and New Year's.
Why not try eels in season?

For reservations, please call Ryotei Kinonene 0489-22-3501.
Closed on Wednesdays. Lunch from 11.30am to 2pm and dinner from 5pm to 10pm (last at 9pm).


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鍋御膳を初めました。

2023-11-09 09:51:22 | グルメ
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株式会社きのえねは、埼玉県久喜市にて料亭きのえねという飲食業
とホテル久喜という宿泊業を営んでおります。

#埼玉県 #久喜市 にある #料亭きのえね です。
11月8日は立冬でしたね。暦の上では、冬の始まり、気温的にはやっと何となく、秋の訪れが始まってきたような感じですね。
立冬と聞くと何となく鍋が恋しくなってきませんか。料亭きのえねでは、鍋御膳を初めました。一人鍋で、地産地消を意識した食材を使っております。是非、ご賞味あれ!

御予約は、料亭きのえね 0489−22−3501
水曜日が定休日です。昼の部11時30分〜14時迄、夜の部17時〜22時(21時ラスト)お待ちしております。

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we have started serving nabe gozen!

2023-11-09 09:45:20 | グルメ
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Kinonene Co., Ltd. operates a restaurant business called Ryotei Kinonene and a accommodation business called Hotel Kuki in Kuki City, Saitama Prefecture. and Hotel Kuki in Kuki City, Saitama Prefecture.


#Ryotei Kinoene in #Kuki City, Saitama Prefecture, Japan.
8 November was the first day of winter. According to the calendar, it is the beginning of winter, and in terms of temperature, it seems that autumn has finally, somehow, started to arrive.
When you hear the word "Risshuchu", don't you somehow miss nabe (hot pot)? At Ryotei Kinonene, we have started serving nabe gozen (hot pot meals). It is a one-pot dish and uses ingredients that are locally produced for local consumption. Come and try it!

For reservations, please call Ryotei Kinonene 0489-22-3501.
Closed on Wednesdays. Lunch from 11.30am to 2pm and dinner from 5pm to 10pm (last at 9pm).

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