ハッスルおやじ

定年退職後の人生を楽しみながら120歳まで生き抜こうとするオヤジの闘いの記録です

久々の青椒肉絲  Chinjao-roose since long time ago

2014-02-24 19:44:40 | 日記

冷凍室を確認したら、下の方から賞味期限切れの牛肉の薄切りが出てきた

期限切れと言っても冷凍でカチカチだからあんまり関係ないだろうということで、食べ方を考えた

相性の良さそうなほかの食材を探すと、ピーマンがある

牛肉とピーマンと言えば「青椒肉絲」

早速解凍して肉を細く切ります

ピーマンも2個細く切り、本来は筍の水煮を入れますが、とても高価なので代用品を考えた結果、レンコンを細く切って使うことにしました

細く切った肉はにんにく、生姜を利かせたタレにしばらく漬け込んで下味をつけます

そのうえで片栗粉を入れてこね、それを油でさっと揚げます

フライパンに油、にんにくと生姜を入れて、香りが立ってくるまで加熱して、そこにピーマンを投入して炒めます

おおむね火が通ったら先ほどの肉とレンコンの細切りを入れて再度炒め、最後にオイスターソースを上から垂らしながら強火で炒めて完成です

青椒肉絲にレンコンはちょっと新しくいい感じの食感になりました

I checked the stock in the freezer and found a pack of thin slice of beef which already expired.

But it was completely frozen and still good to eat.

I looked for other materials good combination with beef and found the green pepper.

It must be the “chinjao-roose” and I started to cook soon.

Cut the sliced beef into strip and put it in a soy-sauce with garlic and ginger for a while.

After then sprinkle the starch and fry them.

Cut the green pepper in a strip as well as beef.

Usually we put bamboo shoot but it is so expensive and I decided to use the chopped lotus root.

Put the oil in a fry-pan with chopped garlic and ginger and heat it until the good flavor comes up.

Put the green pepper and fry it for a while and put the beef and lotus root together.

Finally add the oyster sauce to adjust the taste and fry in a strong flame for a while.

Using the lotus root for chinjao-roose instead of bamboo shoot is pretty nice and new texture.