ハッスルおやじ

定年退職後の人生を楽しみながら120歳まで生き抜こうとするオヤジの闘いの記録です

湯麺  Tang-mien

2010-09-29 21:53:21 | 日記


私が高校生から大学生のころ、湯麺(タンメン)という塩味スープの野菜たっぷり麺が学生たちの間では主流でした
その後、サッポロラーメンから始まって、各地にご当地ラーメンができて名物になると、この湯麺はさっぱり見かけなくなりました
しかし野菜塩ラーメンのような名前で生き残っているようではありますが、名前を聞かなくなったのが残念です
今日はその湯麺に挑戦しました
まずこちらで手に入る「マミー」ブランドのインスタント麺の麺だけ取り出して熱湯に通して2分ほどほぐします
そこへたっぷりのキャベツともやしを投入して、キャベツがしんなりしてきたら火を止めます
それとは別に熱湯を用意して、どんぶりに固形チキンコンソメを1個入れて溶かします
どんぶりに半分ほどのスープを作って、鍋から先ほどの麺を少しずつ入れ、最後に焼き豚またはポークハムなどをトッピングして終了
これに胡椒を好みでふりかけて食べます
久しぶりに味わう湯麺の味は最高です

When I was a high school or university student, the Tang-mien noodle which was salty chicken soup with a lot of vegetables was very popular among the students.
After then starting the Sapporo ramen and local ramen appeared in everywhere, the name of Tang-mien disappeared from the field.
However, it still remains at different name such as “vegetable salty ramen”, however it is very regretful that the name of the “Tang-mien” disappeared.
Today I challenged to cook the “Tang-mien”.
The first, take out only the noodle from “Mamee” instant noodle and boil it in the pan.
After two minutes, through a lot of cabbage leaves and sprout into the pan and boil them together for a while.
In other hand, put the boiled water into the bowl and melt the cube chicken consommé.
Make about a half of the bowl soup and put the noodle and vegetables into the bowl.
Finally put some poke ham or roast poke on it.
Put some pepper, it’s very delicious.