Silvia's Forest

我隻小布好可愛!

2023/08/29 燉肉汁

2023年08月29日 | 入廚樂
阿妹今天做完手術,試著做燉肉汁,明天放工拎給她喝。好濃好香。





Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

今年作的蘿蔔糕

2023年01月27日 | 入廚樂
新年期間實在太忙,加上體力仍未恢復過來,年夜飯同開年飯都是食杜記盆菜同去酒樓吃.
連續幾日同妹妹出外踩單車做運動, 昨日因覆診, 眼矇矇, 不出了. 
所以在家做蘿蔔糕, 布甸在旁邊搞搞震, 裡面可能加了幾條貓毛=w=b
偷功減料, 沒用臘肉同蝦米, 用了臘腸同瑤柱, 味道一樣好! XD
Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

給Aggie 18歲的生日蛋糕

2023年01月24日 | 入廚樂

不知不覺間已經18歲了, 時間真的過得很快, 姨媽應承既野, 講的出, 做的到! ^^

Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

可樂餅

2022年08月15日 | 入廚樂
昨日抽空弄了可樂餅, 賣相不錯吧, 家人也說味道不錯, 好開心!!
同場加映, 早幾日弄的麻婆豆腐XDDD

Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

2022/05/17 預祝Angie生日快樂!

2022年05月17日 | 入廚樂
很懶惰的我, 原本打算買就算, 點知那個賣的巴斯克焦香蛋糕, 是Angie最討厭的抹茶味囧

唯有我親自出馬, 在廚房弄時, 小布甸好緊張, 坐在氣炸鍋上看我, 不斷喵喵叫, 係擔心我抑或等食? 我也不清楚^^b

可是我忍不住伸頭出去, 小布甸親上來, 呀啊! 我開心到暈XDDDDDD

成品: 我慊不夠焦, 下次再焗焦一點! =v=

傻貓相:-





Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

好久沒整香蕉戚風蛋糕

2021年07月04日 | 入廚樂
不過小布甸最討厭香蕉味,只會遠距離望住






Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

炸蠔餅

2020年09月19日 | 入廚樂


今日試整炸蠔餅,很成功,好好味😍
Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

廖大包Happy birthday !

2020年07月11日 | 入廚樂






大頭今日16歲生日,為了包仔,做了龍貓蛋糕,要繼續肥肥白暫,健健康康!

Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

巴斯克焦香芝士蛋糕

2020年07月08日 | 入廚樂
今日放大假,有空閒時間,做了巴斯克焦香芝士蛋糕。

唔知夠唔夠焦,總之今晚試吃,有待改良。





Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

Angie, Happy Birthday!

2020年05月18日 | 入廚樂

好久沒整蛋糕給她吃了XDDDDD 是她最喜歡的芝士蛋糕.

Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

妹子的生日蛋糕

2020年05月03日 | 入廚樂



Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

咖哩吉烈豬扒飯

2020年05月02日 | 入廚樂


今日發傻,突然想吃吉烈豬扒飯,所以解凍冰箱的豬扒,切碎紅蘿蔔同薯仔佢咖哩,好好吃
Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

預祝小琉生日快樂!

2020年04月21日 | 入廚樂

送住親手做的藍莓芝士蛋糕, 遲D再補請你吃飯飯XDD

Comments (2)
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

蜜椒薯仔排骨

2020年01月09日 | 入廚樂

隔離飯堂有賣呢個餸, 不過我沒有試過, 想起雪櫃裡有薯仔有排骨, 於是上網學下(人家的是牛柳粒- -b)

不過效果不錯, 我更加了黑椒同意大利香草, 薯仔同排骨都有用油炸, 翻兜時用油炸了蒜片, 後加蜜糖係咁而兜兩兜, 好好吃呀!!!!

Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

除夕飯

2019年12月31日 | 入廚樂


今天煮黑椒汁牛扒配炒蛋飯, 今次的黑椒汁煮得很好味
2019年年頭做了大手術,感恩復原得很快,現在還活蹦亂跳🤣
日日踩單車,身體健康的很。
新年願望,希望2020年香港會好起來,也擔心澳洲的山火,看到圖片真的很震撼。😐
Comment
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする